Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere ASP. NET’te Adrotator kontrolünün kullanımından bahsedeceğim.

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere ASP. NET’te Adrotator kontrolünün kullanımından bahsedeceğim.

İnternet sitelerinin vaz geçilmez gelir kaynaklarından olan reklamların yönetiminde kullanılan bu kontrolümüz webmasterlar için büyük kolaylıklar sağlamaktadır.ASP.NET ile geliştireceğimiz bir web sayfasında ihtiyaç duyacağımız reklamların sayfalarımızda birden fazla reklamı rastgele yayınlamamız daha etkili ve kazançlı olacaktır. Dilediğimizde bu reklamları belli bir süzgeçten geçirecek ve kazancımızı daha verimli hala getirme imkânına sahip olmuş oluruz.

Aşağıda Adrotator kontrolünü bir örnek üzerinde nasıl oluşturulduğunu anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı olur...

Öncelikle reklamların gösterileceği sayfaya Adrotator kontrolümüzü uygun bir şekilde yerleştiriyoruz. Tabi bu sayfanızda birden fazla bölümde reklam yayınlayacaksanız, birden fazla Adrotator kontrolü oluşturup, tek bir veri kaynağından reklam verilerini çekerek, reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz.  Biz örneğimizde sayfamızda 468x60 boyutlarında reklam alanı oluşturup, reklamlarımızı yayınlayacağız.

Lafı fazla uzatmadan hemen uygulamamıza geçelim.

  Malzemelerimiz

1 Adet Web Form –(Reklamlarımızın yayınlanacağı sayfa, Default. aspx) adında ekliyoruz.

1 Adet Adrotator Kontrolü(Default.asp sayfamızda yer alacak.)

Reklam verilerin yer aldığı XML veri dosyası, reklamlar.xml

Reklamların bulunduğu, Reklamlar adında bir klasör

4 adet 468x60 boyutlarında banner

Yukarıda malzemelerimizi verdik sırada hazırlanışı var:)

 

  Hazırlanış: Toolbox ekranındaki Standart menusunda bulunan Adrotator Kontrolünü çift tıklayarak veya sürükle bırak yöntemiyle sayfamıza ekliyoruz.

Kontrolümüzü sayfamıza ekledik ancak herhangi bir veri kaynağı belirtmedik. Kontrolümüzü ekledikten sonra  xml veri kaynağımızı oluşturalım.

Çalışmamıza 1 Adet XML File ekliyoruz. Bu dosya oluşturulduğunda içerisinde bulunan kodları silin. Şimdi reklamlara ait verileri girmeye başlayalım. Verilerimizi <Advertisements></Advertisementstagları arasına yazacağız. <Advertisements> tagı altın da oluşturacağımız her bir reklamın verilerini ise <Ad></Adtagları arasına gireceğiz.Aşağıda daha önce oluşturmuş olduğum xml veri kaynağı dosyasını  aynen oluşturabilir yada kaynak dosyaları indirebilirsiniz. Ancak size tavsiyem kodları tekrar yazarak daha iyi anlayabilirsiniz.

<ImageUrl> : Reklam yolu belirtiyoruz. <NavigateUrl>: NavigateUrl reklama link veriyoruz. Reklama tıklatıldığında ilgili sayfaya yönlendirmek için kullanılacaktır. <AlternateText>: Reklamın gözükmediği durumlarda resmin yerinde belirecek resimle ilgili yazı diyebiliriz. <Keyword>: Reklama ait anahtar kelimeler <Impressions>: İlgili reklamın sayfada ne kadar sıklıkta görüntüleneceği XML veri kaynağımızı yukarıdaki gibi oluşturuyoruz.

 

Şimdi ise XML dosyamızı kontrolümüze tanıtmamız gerekiyor.Adrotator Kontrolünün Propertieste bulunan AdvertisementFile özelliğine girdiğinizde Select XML File penceresi açılacaktır buradan daha önce oluşturduğumuz Reklamlar.xml dosyamızı seçip tamam dedikten sonra çalışma sayfamızın source kısmından kodlarımıza bakacak olursak, aşağıdaki gibi bir görünüm elde ederiz.

 

Görüldüğü gibi Kontrolümüzün AdvertisementFile özelliğine daha önceden oluşturmuş olduğumuz Reklamlar. xml veri kaynağımızı tanıtmış olduk. Çalışmamızı bu haliyle çalıştırabiliriz.

 Diğer bir yöntemde Sayfamıza Adrotator Kontrolümüze ait Choose DataSource özelliğinden New data source seçiyoruz. Karşımıza Data Source Configuration Wizard penceresi açılacaktır. Burada bize reklam verilerinin hangi veri kaynağından alacağımız konusunda bir takım veri kaynakları sunuluyor. Biz XML veri kaynağından verilerimizi çekeceğiz.  XML File seçip ok dedikten sonra sayfamıza XMLDataSource1 şeklinde eklendiğini göreceksiniz.

Bunu diğer bir yöntemleToolbox Araç çubuğunda Data sekmesi altında bulunan XMLDataSource ‘a çift tıklayarak ya da sürükle bırak yöntemiyle sayfamıza ekleyip XMLDataSource tasks altında Configure Data Source’dan XML Veri dosyamızı aynı yolla tanıtabiliriz. Default.aspx sayfamızın source  kısmında kodlarımız aşağıdaki gibi olacaktır.

Kodlara bakacak olursanız XmlDataSource Satırındaki “ID” değeri AdRotator kod satırında DataSourceID ye atanmıştır. Bu şekilde  XmlDataSource, DataSourceID aracılığıyla kontrole tanıtılmıştır.

İlk gösterdiğimiz yöntemde veri kaynağımızı AdvertisementFile özelliği ile kontrolümüze tanıttık, diğer yöntemde ise sayfamızı  XmlDataSource ekleyip veri kaynağı olarak XML veri dosyasını DataSourca tanıtmış olduk. Her iki yönteme de bakacak olursak AdvertisementFile ile tanıtmamız daha az kod yazmamız demek J Tabiki her yöntemin farklı kullanış amaçları var bunuda uygulamalar geliştirdikçe daha iyi anlayacağız.

İstek, öneri ve şikâyetlerinizi İletişim bölümünden veya yorum yazarak belirtebilirsiniz.

Sürç-i Lisan eylediysem affola...

Diğer bir yazımızda görüşmek dileğiyle

Gökhan MİDİLLİ

ASP.NET, C#, SQLSERVER

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder