Dünya üzerinde birçok konuda ilk sırada yer alan, 2 büyük ülke; birlikte çalışabilecekleri bir projeye birlikte imza attı.

Dünya Devi 2 Ülkeden, Aynı Projede Ortak İmza

Dünya üzerinde birçok konuda ilk sırada yer alan, 2 büyük ülke; birlikte çalışabilecekleri bir projeye birlikte imza attı. Bu proje hem 2 devi birleştirme açısından, hem de dünya da bu kapsamda uygulanacak ilk proje olması açısından oldukça büyük bir öneme sahip. Avustralya ve Fransa’nın birlikte çalışma konusunda hem fikir olduğu bu büyük ve önemli proje; dünyanın ilk kuantum bilgisayarı olması açısından da teknoloji dünyasında çok farklı bir öneme sahip. Geçmiş yıllarda kuantum bilgisayar üzerine çok sayıda incelemeler ve ön çalışmalar yapılmış olsa da somut bir adım olarak herhangi bir girişime rastlanamamaktadır. İşte bu somut adımı ilk kez, Avustralya Başbakanı Malcolm Tumbull ile Fransa Başbakanı Emmanuel Macron arasında gerçekleştirmek adına konu ile alakalı olarak mutabakat anlaşması imzalandı.

İmzalanan bu mutabakata göre; Avustralya’nın ilk kuantum bilişim şirketi olan Silicon Quantum Computing ( SQC ) ve Fransa’nın AR - GE kurumu olan Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives’ in ( CEA ) birleşerek yeni bir şirket oluşturmaları gerekmektedir. Sil baştan, yeniden kurulan bu şirket çalışma stratejiside, tamamen kuantum bilişim alanına göre şekillenmesi gerektiği belirtilmiştir. Çalışma stratejisine gelince; teknoloji geliştirme, ticarileştirme ve dünyanın ilk silikon kuantum bilgisayarını üretme hedefine göre bir plan oluşturulmuştur.

Geçmişte kuantum bilgisayarlar üzerine yapılan çalışmalar da her ne kadar somut bir adım atılamamış olsada, yine de kayda değer çalışmalara başlanmıştır. Ancak geliştirilmesi ve elle tutulabilecek bir noktaya gelebilmesi adına ciddi çalışmalara ve kaynak ihtiyacına gereksinim duyuluyordu. Ayrıca tüm bunların yanı sıra, ebat olarak ta alışılmışın dışında küçük ya da pratikliğe sahip degillerdi. Ancak boyutunun dışında işlevsel olarak geleneksel bilgisayarların çok daha üstünde bir performansa sahiplerdi. Bu performans, kırılması asla mümkün olmayan iletişim ağlarını da kapsamakta idi. Daha ileri boyutlarını düşünecek olursak, tüm bu teknolojinin küçük çip boyutlarına göre düzenlenmiş hali kastedilmektedir. Düşünüldüğünde imkansız gibi görünse de, teknolojinin günümüzde ki halini düşündüğümüzde pek te imkansız değildir.

SQC, önümüzde ki 15 yıl içerisinde, ilk 10 qubit entegre devre prototipini geliştirmek adına bir hedef  belirledi. Bu hedef şirketin quantum bilgisayar alanında en büyük, öncü kuruluş haline gelebilmesi adına oldukça önemli bir adım olacaktır. Eğer herşey planlandığı gibi gidip, herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı takdirde, hedefe ulaşan şirket önünde; sektörün rakipsiz, öncü tek kuruluşu olma yolunda hiçbir engel kalmayacaktır. Diğer yandan mutabakat sözleşmesinin bir diğer taraf kuruluşu CEA’de silikon nano cihazların quantum değerleri hakkında bilgi birikimi konusunda tartışılamayacak bir birikime sahiptir. Fransa’nın Grenoble eyaletinde çeşitli çalışmalar sürdüren araştırmacı ekip üyeleri, yakın bir zaman öncesinde oldukça büyük ölçeklerde qubit’ler elde etme yolunda çok daha özellikli ve farklı yöntemler bulduklarına dair açıklamalarda bulunmuşlardı. Qubit kuantum hakkında pek bir bilgiye sahip değilseniz eğer; kısaca bilişim çağında cihazların en küçük işlem birimi olacağına dair bir açıklama yapmak, en azından küçük bir düşünceye sahip olmanıza fayda sağlayacak minik bir açıklama görevi görecektir.

Geçmişte yapılan çalışmalarda da, ilk kez 2 qubit’lik programlanabilir bir bilgisayarı normal bir silikon işlemcide çalıştırmak adına büyük bir adım atmış ve büyük bir başarı kaydetmişlerdir. Özellikle silikon işlemci üzerinde ileri düzey araştırmalara imkan tanınmış ve oldukça güzel gelişmelere imza atılmıştır. Bu çalışmalar o süreç içerisinde çok ileri düzeye taşınamasa da, günümüzde Fransa ve Avustralya’nın işbirliği ile kayda değer gelişmelere imza atılacaktır.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder