Son dönem de oldukça büyük tepkilere sebep olan, Facebook kullanıcılarının özel bilgilerinin paylaşılması skandalı ile ilgili, adından sıkça söz ettiren Cambridge Analytica kapanıyor mu?

Cambridge Analytica Kapanıyor Söylentileri Gerçek Mi?

Son dönem de oldukça büyük tepkilere sebep olan, Facebook sosyal paylaşım ağı kullanıcılarının özel bilgilerinin paylaşılması skandalı ile ilgili, adından sıkça söz ettiren Cambridge Analytica kapanıyor mu? Bu konuda birçok söylenti dolaşsada kesin ve net son karar yeni belli oldu ve bu haberlerin söylentiden çok daha ileri boyutta gerçekleri yansıttığı açıklandı. Evet, Cambridge Analytica kapanıyor. Henüz ortada bu tür söylemler yokken, ilk kez The Wall Street Journal tarafından oluşturulan haber, okuyucularda büyük merak uyandırdı. Daha sonra ki süreçte şirket tarafından, resmi yollar aracılığı ile yapılan basın açıklamasında da, haberin doğruluğu kabul edildi. Ortaklık merkezlerinin Birleşik Arap Emirliklerinde bulunduran SCL Elections’ ın tasfiye sürecini başlatmak için yaptığı hamle ile, kısa bir süre sonra Cambridge Analytica’nın iflas bayrağını çekeceği düşünülmektedir. Bu iflasın ardından, veri analiz şirketinin Birleşik Krallık Merkezli ana kuruluşu olan SCL Group’unda uzun bir süre devam etmeden kapanacağı ön görülen haberler arasındadır.

İlk olarak Trump’ın başkanlık seçimleri sırasında yürütülen kampanyaların veri analiz çalışmalarının yürütülmesinde etkin rol alan Cambridge Analytica, bu çalışmaları ile büyük bir üne sahip oldu. Ancak şirketin her kesimden tanınmasına sebep olan olay seçim süresince yürüttüğü başarılardan çok daha farklı bir olaydır. Facebook kullanıcılarının hatta milyonlarca üyenin verilerini, zararsız olduğunu düşündüğü bir kişisel test uygulaması aracılığı ile toplaması, çok büyük olayların odak noktası haline getirilmesine sebep oldu. Milyonlarca kullanıcıyı zor durumda bırakabilecek bu olayın ortaya çıkmasından ve bu derece yayılmasından sonra, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık, olayların üzerine gitmiş ve devlet katında soruşturmaların başlatılması adına talimatlar verilmiştir. Cambridge Analytica’nın CEO’su Alexander Nix, bir süre önce farklı bir sebepten dolayı istifasını vermişti zaten. Nix’in istifa sebebi ise; birlikte çalıştığı müşterileri için politikacılara tuzak kurma ve bu ağa düşürme ihtimallerinin tartışılmasına dair bulguların gün yüzüne çıkması olmuştur. Bu derece büyük sansasyonel haberlerin ardından, şirket müşterileri üzerinde çok fazla güven açığı oluşturduğundan ciddi derecede iş kayıpları yaşandı. Tüm bu yaşananlara karşın şirket suç unsuru olan olaylar hakkında herhangi bir özür, pişmanlık ya da olayı kabullenme ile ilgili ifadelere yer vermemiş; üstelik bu durum hakkında sürekli olarak kendilerini savunmaya devam etmişlerdir. Gündemi bu kadar meşgul eden sansasyonel olayların ışığında, bir sürü kesin doğru ve ya sadece karalama amacı güdülerek yapılan bir dünya suçlamalara da maruz kalan Cambridge Analytica, durumu düzeltmeye yönelik oldukça yoğun çaba sarfetmelerine rağmen toparlanamadı.

Devlet katında açılan soruşturmalar sonucunda, “Facebook, Sosyal Medya Gizliliği ve Veri Kullanımı Suistimali’’ ismiyle bir oturum düzenlendi. Bu oturumun düzenlenmesine ABD Senatosu Adalet Komitesi ve Ticaret, Bilim, Ulaşım Komitesi birlikte karar verdi ve üstlendiler. Bu oturumda, faacebook kurucusu ve aynı zamanda üst düzey yöneticisi olan Mark Zuckerberg, hukuki gerçeklik ve doğruluk adına olayları farklılaştırmadan tüm gerçekliği ile açıklayarak ifade verdi. Mark Zuckerberg verdiği ifade de, yaşanan olaylarda kendisinin herhangi bir suçu olmadığını, bu olaylar esnasında facebook kullanıcıları kadar kendisininde mağdur olduğunu belirtti ve oturuma katılan 44 ABD senatörü tarafından yöneltilen soruları cevaplandırdı. Zuckerberg, olaylar sırasında kendisininde mağdur olduğu konusunda açıklamalarda bulunsa da, Facebook uzerinden veri sızıntısını önlemek adına gerektiği kadar önlem alıp çaba sarfetmedikleri konusunda da itiraflarda bulundu. “Bu büyük bir hataydı ve benim hatamdı, bundan dolayı herkesten özür diliyorum’’ diyerek, bundan sonrası için çok farklı güvenlik tedbirleri aldıklarını açıkladı.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder