Dünya olarak bu tarz kırmızı sinyallere geçen yıl ortaya çıkan Mavi Balina oyunu ile hızlı bir giriş yapmıştık aslında.

Dünya olarak bu tarz kırmızı sinyallere geçen yıl ortaya çıkan Mavi Balina oyunu ile hızlı bir giriş yapmıştık aslında. Geçtiğimiz yıl büyük ses getiren ve birçok çocuğun hayatını kaybetme nedeni olarak gösterilen Mavi Balina oyununun farklı bir boyutunu bu yıl Momo oyunu ile yaşamaktayız maalesef. Bu oyunlara karşı birçok ülke önemli sayılabilecek adımlar atmıştı. Bu adımların ve aileleri bilinçlendirme kampanyalarının etkisi henüz yeni geçmişken, dünya gündemini meşgul eden yeni tehlike Momo ile karşı karşıya kaldık. Son dönemlerde Türkiye'de de görülmeye başlayan oyun ilk olarak Whatsapp üzerinden yayılmaktadır. 

Peki Nedir Bu Momo?

Az önce de belirttiğimiz gibi ilk aşamada Whatsapp üzerinden yayılmaya başlayan ve bu süreçte çocuk kullanıcıları etkisi altına alarak psikolojik bir yıpranma oluşturmakta ve intihara sürüklemektedir. Aslında kapsamlı bir araştırma içerisine girildiğinde sanal ortamda yayılan ve çok sayıda çocuğun intiharı ile sonuçlanan bu tarz oyunlar son dönemlerde oldukça fazla sayıda görülmektedir. Mavi Balina oyununun ardından şimdiki gündemimizde de MoMo Oyunu yer almaktadır. İlk olarak Latin Amerika üzerinden çıkış yaparak diğer dünya ülkelerine yayılan oyun, oldukça korkutucu ayrıntılara sahip olan bir yüz görüntüsü ile kullanıcıların hayatına girmektedir. Whatsapp ile sağlanan ilk karşılaşma sonrasında kullanıcılarına çeşitli içeriklerde mesajlar göndermeye başlamaktadır. Bu mesajlaşmaların içerikleri ise genellikle şiddet ve tehdit unsurlarını barındırmaktadır. Bu içerikler sebebi ile de kullanıcıda artan intihar eğilimine sebebiyet vermektedir. Meksika Siber Suçlar Polisi tarafından yapılan açıklamalar dikkate alındığında kullanıcıların MoMo ile mesajlaşmayı başlatmaları vvakalarının yaşanmasının yanı sıra kişisel bilgilerininde çalınma riskinin oluşabileceği ve bu sayede oyunu oynayan kullanıcılardan cebren bir gelir elde edilebileceği uyarılarına rastlanmaktadır.

MoMo ile Gelen Tehlikeler Nelerdir?

Meksika Siber Suçlar Polisinin yaptığı açıklamalara göre MoMo mesajlaşmalarına maruz kalan kullanıcıları bekleyen tehlikeler 5 kategoriye ayrılmaktadır. İşte Momo ile gelen 5 tehlike;

  • Bu oyun sonrasında en sık karşılaşılan durum, oyuncularda meydana gelen depresyon ve kaygı ataklarıdır.
  • xMomo oynayan kişiler uygulama tarafından tehdit ve taciz sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedirler.
  • Momo ile mesajlaşma gerçekleştiği andan itibaren kişisel bilgilerimizin çalınması kuvvetle muhtemeldir.
  • Mesajlaşmanın başlamasının ardından kullanıcı olarak bu mesajlara geri dönüldüğünde takdirde zorla para elde edilmesi gibi sorunlar ile mücadele etmek zorunda kalınabilir.
  • Geri dönüşü maalesef ki imkansız olan son durum ise, şiddeti öven bir dil ile yapılan mesajlaşmalar sonucunda maalesef ki intihar vakaları görülebilmektedir.

Momo Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk olarak Meksika'da internet vesilesi ile işlenen ve suç teşkil edebilecek problemler ile ilgilenen polis birimi tarafından duyurulan Momo, sadece küçük bir sosyal medya grubu ile canlandı. Basit bir facebook sayfasından ibaret olan Momo, bir grup insanın kendisine heyecan oluşturmak amacı ile birbirlerine meydan okuması ile start aldı. Bu meydan okumada yabancı bir numarayı aramak gibi bir kural yer alıyordu. Başlarına ne geleceğini bilmeden bu heyecana ortak olmak isteyen kullanıcılar Momo'ya attıkları mesaj karşılığında şiddet içerikli bir geri dönüş aldıklarını belirttiler. Gelen mesajlar sadece bununla kalmayıp bazı kullanıcıların tehdit edildiğine ve kişisel bilgilerinin açıklanacağına dair mesajlarında yer aldığı belirtildi. Bu kapsamda en büyük rol şüphesiz ki ailelere düşmektedir. Öncelikli olarak ailede koşulsuz kabulun varlığı benimsenmeli ve bu durum çocuğa her daim hissettirilmelidir.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder