Tesla son günlerde geçirdiği sorunlu günlerden henüz tam anlamı ile kurtulamamışken, yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı.

Tesla'ya Ağır Tazminat Davası

Tesla son günlerde geçirdiği sorunlu günlerden henüz tam anlamı ile kurtulamamışken, yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı. 2 milyar dolarlık tazminat istemiyle açılan davanın sebebi ise; patent ihlali. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan, ağırlıklı olarak elektrik ve hidrojen yakıt kullanarak çalışan ağır vasıta üretimi ile bilinen Nikola Motor Girişimi dava eden taraf olarak bulunmaktadır. Nikola Motor’un 2016 yılında tasarım harikası olarak kamuoyuyla tanıştırdığı tasarımlarının, Tesla tarafından usulsüz bir şekilde kopyalanması ile davanın fitili ateşlenmiş oldu. Tesla'nın kopyaladığı tasarımı, Semi Modeli olduğu üzerinde yoğun tartışmalar sürmektedir. Açılan davaya ev sahipligini ise Arizona’nın yapacağı gelen açıklamalar arasında.

Mahkeme dosyasında yer alan genel bilgilere göre, 2017 yılının sonlarına doğru muhtemelen Kasım ayı içerisinde, Nikola Motor tarafından Tesla’ya bir ihtarname iletilerek bu konuda ki gerekli düşünceleri bildirilmiştir. İhtarname içeriğinde; Tesla'nın üretimine başlanan Semi Modeli üzerinde kendi tasarımları ile tamamen örtüşen ya da kısmen benzeyen ayrıntıların bulunduğu ve bunun yazılı bir şekilde altının çizildiği belirtilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak patent sorununun çözümlenme süreci boyunca, Semi Modeli’nin tanıtım çalışmalarının durdurulması yönünde istekleri olduğunu bildirdi. Bu ihtarname sonucuna göre; Elon Musk ve ya Tesla’dan olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alamadığına dair  atıfta bulunan Motor, patent davasının içeriğini oluşturan kısımlar hakkında bilgi verdi. Özellikle aerodinamik gövde, kapı ve ön tarafta bulunan cam yapılar üzerinde yoğunlaşan tasarım esintileri üzerinde duruldu. Serbest piyasadaki rekabet ortamını baştan aşağı sarsıntıya uğrattığı konusunda kuvvetli açıklamalarda bulunan Nikola, kendi şirketlerinin yatırımcı ve el sıkışmak üzere oldukları ortakları ile ilgili oluşan sorunlar konusunda Tesla’nın suçlu olduğunu belirtti. Tüm bunlara sebebiyet oluşturma ve zemin hazırlamalarından dolayı, 2 milyar dolarlık tazminat talebi ile Tesla’ya dava başlatıldı.

Tüm bu açıklama ve olaylar zinciri karşısında Tesla’dan gelen açıklama ise; tazminat davasının altını dolduracak herhangi hir hukuki zeminin olmadığı yönünde idi. Geçtigimiz Mart ayı itibari ile ilk teslimatlarına start veren ve kargolama işlemlerine başlayan Tesla’nın, çekilen ihtarname ve açılan davadan pekte etkilenmişe benzemediği ortadadır. 2019 yılı itibari ile Semi serisinde seri üretime başlanacak ve 2020 itibari ile de, ilk toplu teslimatların yapılması planlanmaktadır. Büyük ve köklü birçok firma, simdiden ön sipariş oluşturup beklemeye başladı bile. Ups, Pepsi, Walmart bu firmalardan bazıları.

Nikola Motor ise; bu olayların dışında tüm hızı ile yatırımlarına devam etmekte. Ocak ayı içerisinde 1 milyar dolar ile büyük bir fabrika açılışında imzalarının bulunacağını ve açılacak fabrika için Arizona’yı seçtiklerinin sinyallerini verdi. Şimdiden 8 bin adet ön sipariş oluşturduklarını, sipariş içeriklerinin ise; hidrojen yakıtlı tır olduğu konusunda açıklamalar yaptı. Bu konu ile ilgili planlanan üretim tarihinde ise 2021 yılını düşündüklerini belirtti.

Bütün bu çekişmeler içerisinde Tesla farklı açılardan da zor günler geçirmektedir. Özellikle Tesla’nın CEO’luk görevinde aktif rol alan tanınmış girişimci Elon Musk, yakın geçmişte her ne kadar 10 yıllık görev sözleşmesine imza atmış olsada; bu günlerde görev tanımının değişimi ile ilgili söylentiler yayılmakta. Bu konu ile ilgili kesin karar henüz verilmiş değil. Haziran ayında yapılması belirlenen yıllık toplantıda, hissedarlar tarafından yeniden görüşmeler yapılarak konu masaya yatırılacak. Süreç sonucuna ise, hissedarlar arasında yapılacak oylama sonucuna göre karar verilecek. Bu haberle birlikte son dönemlerde genel olarak Tesla’nın üzerinde dolaşan kara bulutlardan söz etmek mümkün. Ancak başarılı bir hamle ile kara bulutların bir anda dağıtılacağı da muhtemel sonuçlar arasında.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder