Teknoloji günümüzde her alanda hayatımızı ne kadar da kolaylaştırıyor öyle değil mi?

FACEBOOK SAYFANIZI GÜVENLE KULLANMANIZ İÇİN YOK ETMENİZ GEREKEN 12 KİŞİSEL PAYLAŞIM

Teknoloji günümüzde her alanda hayatımızı ne kadar da kolaylaştırıyor öyle değil mi? Teknolojinin birçok alanda karşısında duran, natural yaşamı savunan çoğu kişinin mutlaka karşı koyamadığı teknolojik bir ürün veya saha vardır. Teknolojiden taraf veya karşıt görüşlü olan birçok kişinin Facebook hesabı bulunmaktadır günümüzde. Geçmişten günümüze doğru kısa bir hayale dalarsak eğer; Facebook'un hayatımıza girmesi ile birlikte sosyal çevremizle iletişim şeklimiz  nasıl da farklı bir şekil aldı. 2004 yılı itibarı ile dünyanın dört bir tarafından,  milyonlarca kullanıcı bu platformda yer aldı,  almaya da devam etmekte. Şimdiye kadar Facebook kaynaklı herhangi bir sorunla karşılaşmayan kullanıcılar,  geçtiğimiz günlerde Cambridge Analytica Skandalı ile bir anda büyük bir  tedirginlik yaşadı.  Bu olay sonrasında birçok kullanıcı hesaplarını pasif hale getirirken, kimi kullanıcılar da,  günlük paylaşımlarını mercek altına alarak platformda kalmaya devam etmektedirler. 

Dikkat Etmeniz Gereken Paylaşımlar

Bu olaylar öncesinde, paylaşım yaparken belki de hiç dikkatinizi çekmeyen ayrıntılar; şu anda köşe bucak kaçtığınız gerçeklerin altını dolduran ana sebepler oldu muhtemelen. Örneğin Facebook hesabı oluşturduğunuzda, yapacağınız ilk işlem kişisel bilgilerinizden oluşan bir profil sayfası oluşturmaktı muhtemelen. Ancak şu anda yapmanız gereken ilk işlem de,  oluşturduğunuz o profilde ki kişisel bilgilerinizi silmek olmalıdır. 

Profil sayfanızda ki kişisel bilgilerinizi düzenledikten sonra; yapmanız gereken 2. İşlem ise; arkadaş listesini gözden geçirmek olmalıdır.  Oxford Psikoloji Profesörü Robin Dunbar tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre; Facebook üzerinde ekli olan arkadaşlarımızdan sadece 4.1 lik bir kısmına yeterli oranda güven hissediliyormuş, geriye kalanlar ise anlık bir duygusal kriz anında eklenen kişilerden oluşmakta imiş. Arkadaş listenizde bu şekilde bir değerlendirmeye gitmek, daha önce hiç aklınıza gelmemişti öyle değil mi?  O halde daha fazla geç olmadan,  güvenliğiniz için arkadaş listesi temizliğinize hemen başlamalısınız. Ayrıca listenizde bulunan ancak silme ihtimaliniz bulunmayan işveren veya CEO'nuzun kayıtlı olduğunu düşünerek,  işle ilgili paylaşımlarınızda ölçülü davranmaktan fayda olduğunu bir dip not olarak paylaşalım. 

Arkadaş listenizin yanı sıra, doğum tarihinizi de gün, ay, yıl olarak paylaşmanız olası sorunların önünü açabilmektedir.  Yukarıda teknolojinin ne derece ileri bir düzeye ulaştığından bahsetmiştik. Doğum tarihimize ulaşabilen profesyonel bir dolandırıcı,  tüm kişisel bilgilerinize kolayca ulaşabilecektir. Ayrıca telefon numaranızı ekleyip eklememeniz tamamen tercihinize kalmıştır. Ancak,  eğer telefon numaranızı eklemişseniz, ansızın gelebilecek tüm aramaları göze almalısınız.

Aileniz İle İlgili Paylaşımlar

Tüm mutlu anılarınızı keyifle paylaştığınız hesabınızda,  ailenize ait görüntülere de yer vermek isteyeceksiniz doğal olarak. Ancak, yine bu paylaşımlar sırasında çocuklarınıza ait paylaşımlara yer verirken güvenlik tedbirleri konusunda hassas  davranmakta fayda var. Çocuklarınıza ait okul, kreş vs gibi etiketlemeler; aklınıza getirmek istemeyeceğiniz sorunlara yol açabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre çocuk istismarı konusunda kayda geçen vakalarda özellikle son 10 yılda inanılmaz bir artış yaşandığı belirtilmiştir.  Bu konudan dolayı da çocuklarımızın bilgilerine dair paylaşımlarda artı bir dikkat ve özen göstermeniz de fayda vardır. 

Dikkat etmenizi gerektirecek başka bir ayrıntı,  Facebook hesabınız üzerinden yaptığınız konum bildirimleri ile ilgilidir. Günümüzde hırsızlık olaylarının inanılmaz derece artışı ile ilgili olarak biraz daha temkinli davranmak yararlı olacaktır. Özellikle tatil vs gibi etkinliklerimiz sırasında yapacağınız etiketlemeler veya konum paylaşımları can sıkıcı sonuçlar doğurabileceğinden bu konuda da hassasiyet göstermeniz sizleri mutsuz edecek sonuçlardan koruyacaktır. Teknolojinin getirdiği olumsuz yeniliklerden kurtulmak adına birkaç minik ipucu paylaştık sizinle, bu şekilde küçük önlemler ile hayatınızın rengini kaçırmadan yeni pırıltılar yakalamaya devam edebilirsiniz

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder