Bir süreç(process) başladığı anda boş bir bellek yeri bu süreç için ayrılır. Buna “Managed Heap” denir.(Devamında heap bellek olarak belirteceğim ) Po
- Yazılım Uzmanları
- 14 Mayıs 2018
- 470 kez görüntülendi.
Bir süreç(process) başladığı anda boş bir bellek yeri bu süreç için ayrılır. Buna “Managed Heap” denir.(Devamında heap bellek olarak belirteceğim ) Pointer’lar aracılığıyla heap bellekten nesnelerin yerleri tutulur. Çalışma zamanında oluşturulan nesneler, uygulama tarafından ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda, heap bellekten temizlenir.
Bu işlem için garbage collector mekanizması kullanılır. Uygulama “new” operatörünü çalıştırdığı zaman heap belleğe gider ve yeterli bir yer olup olmadığına bakar. Yeterli yer varsa pointer heap bellekteki bu yeri gösterir, nesnenin constructor metodu çalıştırılır ve adres döndürülür.
Peki bu yer doluysa uygulama ne yapar? İşte bu anda Garbage Collector devreye girer ve uygulamanın ihtiyaç duymadığı tüm objeler heap bellekten temizlenir. OutOfMemoryException Temizlenecek obje yoksa ve yeterli yer hala sağlanamamışsa “new” operatörü “OutOfMemoryException” uyarısını verir.
Garbage Collector Nasıl Çalışır ? Her uygulama başlarken bellekte bir yer ayırdığını belirtmiştik. Burayı gösteren ilk adres bizim uygulamanın başlangıç noktasıdır. Bir uygulama için birden çok başlangıç noktası mevcuttur. Static veriler için bir başlangıç noktası, cpu register’ları için bir başlangıç noktası gibi. Garbage collector, heap bellekteki herşeyi temizlenecek nesneler olarak algılar ve bir başlangıç noktasından başlayarak tüm nesneleri kontrol eder ve bir graph oluşturur. Bu başlangıç noktasındaki tüm nesneleri kontrol edip grap oluşturduktan sonra diğer başlangıç noktasına geçer ve oradaki tüm nesneleri kontrol eder.
Garbage collector çok akıllı bir algoritmaya sahiptir. Örneğin, diyelim ki herhangi bir nesne iki başlangıç noktasında da var. Garbage collector bu nesneye geldiği zaman bu nesneyi zaten graph’a eklemiş olduğunu anlar ve bu nesnenin altındaki nesneleri kontrol etmez. Böylece daha hızlı çalışmasını sağlar ve sonsuz döngüye girmesini engeller. Tüm başlangıç noktalarını ve nesneleri kontrol ettikten sonra oluşan graph’ı liner şekilde kontrol ederek tek tek heap belleğe yeniden yerleştirir, aralıklı olanlar varsa bu aralığı da kaldırır. Nesnelerin yeni adresleri olmuşsa bu adresleri gösteren pointer’ların yeni adresi göstermesini de sağlar. İşlem sonunda gereksiz olan nesneler heap bellekten temizlenmiş olur.
Yeniden göz atacak olursak, new operatörü çağrıldı, uygulama heap belleğe gitti ve yer olmadığını anladı. Garbage Collector devreye girdi ve istenen yer ayarlandı. Uygulama “new” operatörünü tekrar çalıştırarak işleme devam eder. Garbage Collector’ün çalışmasını kısaca özetleyecek olursak, heap belleğimizde yer lazım fakat uygun yer yok. Heap belleğimiz dolu. O zaman garbage collector devreye girer. Generations Garbage Collector algoritması gördüğümüz gibi arka planda bir çok iş yapmakta. Peki bunu daha efektif bir hale nasıl getirebilirizin cevabı burada, Generations. Garbage Collector bu mantık ile bazı kurallar tanımlar. Yeni oluşturulan nesnelerin yaşam süresi daha kısadır. Eskiden oluşturulmuş nesnelerin yaşam süresi daha uzundur. Yeni oluşturulmuş nesneler birbirleriyle daha sıkı bir ilişki içindedir ve kullanım zamanları çok yakındır. Heap bellekteki bir bölüme ulaşmak, tüm heap belleği dolaşmaktan daha hızlıdır.
Şimdi çalışma mantığına bakalım. Uygulama çalıştırıldığında heap bellek boş olarak oluşturulur. Dolduğunu varsayalım ve Garbage Collector gelip gereksiz nesneleri temizledi. Bu ilk temizlemede, temizlenmeyen, yani sağ kalan tüm nesneleri Generation 0 olarak tanımlar. Tekrardan doldu ve yine GC çalıştırıldı. Generation 0 dan sağ kalanları Generation 1 olarak tanımlar ve yenilerden sağ kalanları da Generation 0 olarak tanımlar. Yine doldu ve yine GC çalıştırıldı. Generation 1 den sağ kalanları Generation 2 olarak tanımlar ve Generation 0 dan sağ kalanları Genaration 1 olarak tanımlar. En yenilerden sağ kalanları Generation 0 olarak tanımlar. GC çalıştırıldığı zaman sadece belli bir bölgeyi tarama işlemi yapabilir. Yani çalıştırıldı diyelim, tüm heap belleği kontrol etmek yerine ilk önce Generation 0 ‘a gelip bakar, burdaki gereksiz nesneler silindikten sonra yeterli yer sağlanmışsa işlemi bitirir. Diyelim ki bu işlemden sonra hala istenen yer bulunamadı. O zaman generation 1’i de kontrol eder. Yine olmadıysa generation 2’yi de kontrol eder. Gördüğünüz gibi kademeli olarak kontrol etmiş olduk.
Performans açısından bize olumlu sonuçlar verir. void GC.Collect(Int32 Generation) void GC.Collect() Finalization Bir diğer özellik de finalize metodu. Sınıflarda bu metodu override ederek daha sağlıklı ve garantili bir temizleme işlemi gerçekleştirebiliriz. Garbage Collector bu nesneyi temizlemek isteyince, ek olarak finalize metodunu da çalıştıracaktır. Böylece istediğimiz işlemleri de yapmış olacaktır. Belleğe eklenme süresi daha uzundur. Cpu ekstradan daha fazla kullanılmış olur. Generation olarak eski olarak tanımlanır ve bu nesneyi direk veya dolaylı olarak gösteren nesneler de bu şekilde etkilenmiş olur. Finalize metodu çalıştırıldığı zaman bu metoda erişim yapılamaz. Bazen uygulama kapatıldığı halde heap bellekteki bazı nesnelere erişim sağlanabilir, bu da bu nesnenin bir thread ya da başka bir süreç tarafından kullanılması ile olabilir ya da uygulama kapanırken bazı nesneleri oluşturabilir. Bu nesnelerin finalize metodları çalıştırılmamış olacak ve istediğiniz temizleme işlemi gerçekleşmeyecektir.
Bir diğer durum da, bir nesne başka bir nesneyi gösteren pointer’a sahip ve bu ikisi de finalize metoduna sahip. İçteki nesnenin finalize’ı önce çalışabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir. O yüzden içteki nesnenin finalize’ına erişimin engellenmesi önerilen bir çözümdür. Finalize metodu kullanılması gerekiyorsa, çok hızlı çalışabilecek bir şekilde tasarlanması önerilen bir diğer çözümdür. Dispose Metodu Dispose metodu çağrıldığı zaman, nesnenin tutmuş olduğu kaynakları serbest bırakır. Bu metodun birden fazla çağrılması exception hatasını döndürür. Örneğin, zaten kaynakları serbest bırakılmış bir nesneye tekrardan dispose metodunu kullandırmak gibi.
Bu yazıya 0 yorum yapılmış.