Blok zinciri ağında kalıcı olarak kaydedilen verileri taşıyan veri paketlerine bitcoin block, ilk bloktan en son bloğa kadar olan tüm işlemlerin tarihsel kaydının yapıldığı
- Yazılım Uzmanları
- 13 Mayıs 2018
- 1565 kez görüntülendi.
Bitcoin block nedir? Bitcoin blockchain nedir?
Blok zinciri ağında kalıcı olarak kaydedilen verileri taşıyan veri paketlerine bitcoin block, ilk bloktan en son bloğa kadar olan tüm işlemlerin tarihsel kaydının yapıldığı ve kalıcı olarak kaydedildiği defter ise bitcoin blockchaindir.
Blok zinciri yani blockchain olarak da bilinen bu veri tabanı, hepsinin bu veri tabanının bir kopyasına sahip olduğu bir düğüm ağı tarafından yönetilmektedir. Yani bir blockchaine dahil olduğunuzda siz de bu ağın içinde bir düğüm olursunuz çünkü her düğüm ağa bağlı bir bilgisayar ya da bir sunucudur. Siz bir düğüm olarak ağa bağlandığınız anda blockchain veri tabanının tam kopyasını yüklemektedir.
Daha anlaşılır bir biçimde blockchain nedir sorusuna örneklerle yanıt verecek olursak. Sayılı liste olarak düşünebileceğiniz bir isim listesinin var olduğunu farz edelim. Bu listeye siz de adınızı yazdığınız anda size tüm liste gelmiş olmaktadır. Bir başkası adını yazdığında ona da tüm liste gitmiş olur. Böylece listeye adını yazan herkese tam liste gider. Bu durumda blockchain birkaç kişi tarafından değiştirilemez bir hal alır. Bu da blockchain güvenliği açısından oldukça güçlü bir yöntemdir diyebiliriz.
Blockchain güvenli midir?
Bir kişinin elindeki listede değişiklik yapmasıyla listenin değişemiyor olması durumundan dolayı blockchain güvenli midir sorusunun cevabı evettir. Teorik olarak listedeki kişilerin %51’i bu bilgiyi doğruladığı sürece listenin kötü amaçlarla değiştirilmesi mümkün değildir. Blockchain teknolojisinin para birimi olarak kullanılmasının altında yatan en büyük etken merkezi olmamasıdır. Böylece dijital para transferi işlemleri direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Para aktarımını dijital ortamda yapmak, güven sorununu ortaya çıkartmaktadır. Ancak Block Zincirleri, sahip oldukları yüksek güvenlik özellikleri ve şifreleme yöntemleri sayesinde mevcut yöntemlerle kırılamamaktadır. Merkez bankası gibi tek bir noktadan yönetilen sistemlerden çok farklı olan blok zincirleri tüm dünyaya dağılmış durumda olduğu için herhangi bir saldırı durumunda sadece saldırı bölgesi etkilense de tüm blockchain sistemine zarar gelme ihtimali yoktur. Bu durumda blockchain güvenli midir? Sorusuna oldukça güvenilir bulduğumuzu cevap olarak ekleyebiliriz.
Blockchain dezavantajı nedir?
Blockchain dezavantajı gerçekten çok yavaş olmasıdır. Bir blok zincirin üzerine inşa edilen her uygulama, her değişiklik yapıldığında bu blok zincirin tüm geçmişinin tekrar işlenmesi anlamına gelmektedir bu işlemin de günümüz bilgisayarlarında hızlı ilerlemesi pek mümkün görünmemektedir. Blockchain dezavantajı olarak belirtilen yavaşlık nedir, bunu nasıl anlayabiliriz? Örneklerle açıklayacak olursak, Yasal olarak tanınan mevcut para transferlerinden sorumlu Visa saniyede 56.000 işlem gerçekleştirirken, bitcoin bu sırada sadece 8 işlem gerçekleştirebilmektedir. Aradaki hız farkı bu kadar büyük bir uçurumdur.
Blockchain çatal açmak nedir?
Blockchain çatal açmak demek, blok zincirinin ikiye ayrılma işlemine verilen addır. Bu ikiye ayrılma ile iki farklı kripto para birimi oluşur ve buna çatal açmak denir. Çatal açma kararını sadece o kripto birimini yönetenler verebilir zor gerçekleştirilen işlem sürelerini uzatan bir süreçtir.
Genellikle işlem gücü düştüğünde yapılan çatal açma ile her geçen gün digital para birimlerine bir yenisi ekleniyor. Buna örnek olarak, bitcoin içinden çıkan bitcoin cash’in artık bitcoinden bağımsız bir para birimi haline gelmiş olmasını verebiliriz.
Bitcoin blockchain oldukça büyük bir zincir olduğu için sürekli çatal açma işlemi uygulanmaktadır. Bu şekilde de ana zincir değerini kısa sürede yükseltti diyebiliriz.
Blockchain faydaları nelerdir?
Blockchain faydaları arasında işlem güvenliği birinci sırada gelmektedir ayrıca aracı bir kuruluş olmadığı için işlem maliyeti de oldukça düşmektedir.
Blockchain faydalarını özetleyecek olursak, dijital anlamda yaptığımız tüm işlemlerimizde, en önemlisi de üçüncü kişi ve durumlar olmadan güvenli ve sağlam, merkezi sisteme bağımlı olmayan bir altyapı sunmaktadır diyebiliriz.
Bu yazıya 0 yorum yapılmış.