2008 yılında Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi veya grup tarafından üretilmiş olan açık kaynak kodlu bir yazılım olan ve ilk krypto para olarak geçen "Bitcoin" ardından birçok altcoin üretilmiştir.
- Yazılım Uzmanları
- 13 Mayıs 2018
- 1507 kez görüntülendi.
Ripple XRP
2008 yılında Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi veya grup tarafından üretilmiş olan açık kaynak kodlu bir yazılım olan ve ilk krypto para olarak geçen "Bitcoin" ardından birçok altcoin üretilmiştir. Farklı piyasa değerine ve hacmine sahip olan altcoin çeşitleri gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Özellikle "Bitcoin" gücü azaldıkça gelişimi hızlanan altcoinler arasından bugün sizler için Bitcoin hakkında en fazla bilgi bulabileceğiniz site olarak Ripple/ XRP adlı altcoini inceledik.
Ripple/ XRP nasıl çıkmıştır?
Her ne kadar kimliksiz olarak para transferi sağlamamıza yardımcı olan bir sistem olsa da kripto para sistemi içinde büyük sorunlar barındırmaktadır. Bu sorunlara çözüm getirmek için üretilen altcoinler Bitcoin'e alternatif olarak üretilmiştir.
2012 yılında bir ödeme ağı yani RippleNet ve bir kripto para birimi Ripple/ XRP olarak hayat geçen bu altcoinin madenciliği yapılmamaktadır. Ripple'da "Ledger" adı verilen blockchain tabanlı defterler bir şirket tarafından yönetilmektedir. Büyük şirketler ve bankalar tarafından diğer kripto paraların aksine bir muhattap bulunabildiğinden tercih edilmektedir.
Ripple'ın CEO'su Brad Garlinghouse'dur ve firmanın San Francisco, New York, Londra, Sidney, Hindistan, Singapur ve Lüksemburg’da ofisleri bulunmaktadır.
Büyüyen kripto para piyasasında 2107 yılında en büyük işlem hacimine sahip olan Ripple aynı zamanda küresel bir ödeme ağıdır.
Neden Ripple?
Uluslararası para transferlerinin arttığı günümüzde bu zorlu süreci oldukça basit ve ucuz hale getiren Ripple sayesinde bu ağa dahil bankalar birbirleri arasında düşük masraflarla para transferi yapabilmektedir. Ripple ağındaki bir işlemin ortalama 0.0011 dolar civarı masrafı olmaktadır. Eğer bu transferi Bitcoin ağı içinde yapmaya kalkarsak bu maliyet 0.0015 BTC değerini bulmaktadır. Yani Ripple ile yapılan işlemler Bitcoin ile yapılan işlemlere göre neredeyse 3000 kat daha ucuzdur.
Üstelik Ripple işlemleri 5-10 saniyede karşı tarafa ulaşabilmektedir. Bu süre Bitcoin transferlerinde ve havale vb transferlerde çok daha uzamaktadır. Ripple ağı içindeki transferlerin her anı takip edilebilinmektedir. Bu yüzden Ripple ağında diğer transfer tiplerine göre çok daha güvenli bir para transferi yapılabilinmektedir.
Şu ana kadar birçok banka hem uluslararası ödemeleri kolaylaştırmak hem de düşük masraflı satış ve şirket ödeme gibi projeleri geliştirmek için Ripple'ı kendi sistemlerine entegre etmiş durumda. Dünya'nın en büyük 50 bankasından 15'i Ripple'ı aktif olarak kullanıyor. Bunlardan biri de Akbank. Geçtiğimiz günlerde Ripple ile anlaşan Akbank bu özelliği ile "Blockchain" sisteminde varolan ilk Türk bankası oldu.
Ripple diğer kripto paraların aksine madenciliğin yapılamadığı bir kripto para. Geliştiriciler tarafından Blockchain üzerinde üretilen belirli sayıda XRP token ile çalışan Ripple aslında bir şirket olarak faaliyetini sürdürüyor. İşlemlerden kesilen XRP miktarı sistemden silindiği için bir nevi işlem yapıldıkça sistemdeki XRP adeti silinmiş oluyor.
Zaman zaman düşüşler yaşasa da finansal kurum anlaşmaları kapsamında yaptığı son ortaklık anlaşması Umman’ın ilk bankası olan BankDhofar olan Ripple piyasanın en yüksek hacmine sahip ilk 10 krypto para birimden biri.
American Express, UBS vb 100'den fazla güçlü partnerin kurumsal para transferlerini yöneten Ripple ağı Blockchain sayesinde hızlı ve ucuz maliyetlerde uluslararası çapta işlem olanağı sunuyor. Üstelik bu ağda saniyede 1500 işlem gerçekleştirebiliyor.
Uluslararası piyasada yer alan birçok kripto para borsasında işlem gören Ripple ulaşılabilen bir kripto para birimi olması ve değerini kar üreten bir şirkete dayandırması ile öne çıkıyor.
55 farklı işlem ağında çalışan Ripple ilerleyen dönemlerde blok zincirini 3. parti işlemcilere de açarak merkeziyetsiz yapısını geliştirmeyi hedefliyor. Bu sayede manipülasyondan uzak bir para birimi olacağından diğerlerine büyük fark atma niyetinde.
Şu ana kadar üretilmiş 100 milyar XRP'in 38 milyar civarı miktarı dolaşımda. Son dönemde 10 kat değerlenen Ripple büyük şirketlerce muhattap bulabildiklerinden sıkça tercih edilmeye devam edecek bir kripto para birimi olduğu için gün geçtikçe gücünü arttıracak gibi görünmekte.
Bu yazıya 0 yorum yapılmış.