Başarılarının yanı sıra hareketli hayatı ile de gündemde kalan Elon Musk, uzay araştırmaları yapan SpaceX isimli şirketin kurucusudur aynı zamanda.

Başarılarının yanı sıra hareketli hayatı ile de gündemde kalan Elon Musk, uzay araştırmaları yapan SpaceX isimli şirketin kurucusudur aynı zamanda. Oldukça başarılı işlere imza atan Musk, son günlerde oldukça aktif bir şekilde kullandığı sosyal medya hesapları yüzünden sıkıntılı günler geçirmekte. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Musk ın bir paylaşımı sebebi ile dava talebinde bulundu. Daha önceden de aynı tarafların bir dava geçmişi olmuştu. Bu defa da, 19 Şubat tarihinde Tesla nın üretimine dair bilgilendirme rakamlarında yanıltıcı değerlere değinildiği ile ilgili sorun yaşandı. Elon Musk, maalesef ki anlaşma hükümlerini ihlalden dolayı yine bir çıkmaza girmiş bulunmakta. Tarafların 2. kez mahkemelik olmaları da olayın farklı bir boyutu. 

Elon Musk ın davaya sebebiyet veren Twitter mesajı: 'Bu tweetin hemen ardından düzeltme amacı ile farklı tweetler yayınlasa da maalesef ki, SEC bu durumu görmezden gelemedi. Musk'ınilk tweetinin ardından attığı düzeltme tweeti ise şu şekilde: '2019 sonundaki yıllık üretim oranını kastettim. Muhtemelen 500 bin civarında. Yani haftada 10 bin araba. Bu yıl için teslim ettiğimiz araba sayısının 400 bin civarında olması bekleniyor.' diyerek bir açıklama ekledi. 

Gerekçe ise oldukça şaşırtıcı sec ile yaşanan sorunun gerekçesi ile her ne kadar anlaşma şartlarının ihlali olsa da takipçileri oldukça şaşırttı. SEC ile Musk arasında yapılan anlaşma gereği Güney Afrika mensubu ünlü iş adamının attığı tweetlere şirket avukatlarının onayı olması gerekmektedir. Musk yaptığı paylaşımlarda maalesef ki bu ayrıntıyı göz ardı etmiştir. Yapılan mahkeme aşvurusunda da üstünde durulan nokta bu ayrıntı oldu. Ancak, Tesla yönetimi tarafından yapılan açıklamada her ne kadar Elon Musk ın izin talebinde bulunmadığı kabul edilse de yanıltıcı bir durum olmadığı belirtildi. Sunulan rakamların ve kamuoyu ile paylaşılan durumun yaklaşık olarak 1 hafta önce şirket tarafından belirtilen veriler olduğu duyuruldu. Tüm bu olaylara Guardian Gazetesinin yorumu ise, SEC in başvurusunun ardından yeni bir duruşma yapılabileceği yönünde oldu. Duruşma sonrasında ise yargıç, Musk ın bu tavrı ile anlaşma maddeleri üzerinde bir ihlal gerçekleştirip gerçekleştirmediğine karar verecek. 

Taraflar arasındaki ilk dava da değil 

Twitter üzerinden yaklaşık olarak 24 milyon takipçi sayısına sahip olan Musk, SEC tarafından geçmiş dönemlerde de mahkemeye verilmişti. Üstelik bu dava sonucunda haksız olduğu saptanan Musk, yüklü miktarda bir tazminat cezasına çarptırılmıştı. Özellikle Tesla hisseleri ile ilgili yaptığı açıklama sonrası ödediği 20 milyon dolar ceza uzunca bir süre konuşulmuştu. Üstelik sadece para cezası ile kalmayıp şirketin yönetim kurulundaki görevinden de istifa etmek durumunda kalmıştı. Ancak, cezanın bedeli ne olursa olsun ünlü işadamı aklındakileri ortaya dönkemketn geri kalmamış ve attığı yeni bir tweetle gözleri üzerinde toplamıştı. SEC e saygı duymuyorum diye belirten popüler işadamı, bu mesajı ile kesilen cezanın karşılığını verdiğini ifade etmişti. 

 

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder