BMW Blockchain ile araçlarının kilometre verilerini topluyor
- Yazılım Uzmanları
- 13 Mayıs 2018
- 2503 kez görüntülendi.
Kiralık Araçlarda Blockchain Teknolojisi
BMW Blockchain ile araçlarının kilometre verilerini topluyor. Alman otomotiv devi BMW kiralık araçlarda kilometre takibi yapmak için Blockchain platformu geliştirdi. Bu uygulama sayesinde arabaların ne kadar zarar gördüğünün tespiti yapılabilecek. Proje BMW ile çalışan statup şirketlerinden biri olan DOVU şirketi tarafından yürütülüyor. Şubat ayında başlayan ortaklık BMW’ nin filo şirketi Alphabet ile çalışarak resmen başlamış bulunuyor. DOVU- Alphabet işbirliğinde hedef geliştirdikleri sistemle kiralanan araçlarda yaptıkları kilometreleri kayıt altına almak. DOVU şirket yetkilisi Alex Morris, amaçlarının BMW araçlarının ne kadar kullanıldıkları ve bu durumun arabalara ne kadar zarar verdiğini tespit etmek olduğunu açıkladı. Morris, sisteme daha çok sürücü dahil ederek karşılığında kazandıkları tokenleri bu servisler içinde kullanabilecelerini belirtti. Token bir çeşit parasal karşılığı olan biletler denilebilir. Bu sayede kazandıkları tokenlerle araçlarına lastik ya da bu tür parçalar alabilirler. Token ödülünün listelendiğini de duyuran BMW akıllı kontratlara eklendiğini bildirdi. Böylece sürücüler kontrat şartlarını karşıladıkları sürece token alabilecekler.
Şu an kullanılan otomatik km sistemlerinin hata payının yüksek olmasından dolayı şirketin ihtiyacı olan veriler yeterince sağlanamıyordu. Bu yüzden Morris, BMW’nin token ödülü ile sürücüleri de teşvik ederek bu açığı kapatmayı hedeflediğini duyurdu. Sürücülerden istenilen şey, haftalık olarak kiralanmış araçların km verilerini DOVU blockchain’ine girmeleri. Km sayısı özellikle 2. el araçlarda değerinin biçilmesini sağlayan ve satımını kolaylaştıran bir değerdir. Token ödülü ile bu verileri toplayan sürücüler şirketin ve tüketicinin de işlerini kolaylaştırmış oldu.
Dovu’nun topluluk müdürü Max Lomuscio projenin tanıtımının tamamlandığını ikinci kısımda ise belirlenen sürücülerle gerçek deneyler yapılacağını bildirdi. Lomuscio bu aşamanın da 6 ila 8 hafta sürebileceğini belirtti. Alex Morris’ e göre, bu proje araçlar için kullanılabilecek bir ödül sistemi olacak ve Blockchain’i kendi BMW’ niz için kullanabileceğiniz gibi daha fazla token kazanıp aynı sistem içinde harcanabilecek bir cüzdan oluşturabilisiniz. Bu sistemin büyük şehirlerde kullanılmasını hedefleyen şirket, bu bağlamda yetkililerle görüşerek kazançların toplu taşıma ve kişişel araç için nasıl bir harcama yöntemi belirlenilmeli çalışmalarını da başlatmış gözüküyor.
Blockchain Nedir?
Farklı farklı bilgisayardan gönderilen km verilerini dağıtan bir tür ağ sistemidir. Tüketicinin kilometre bilgilerini online olarak araya üçüncü şahışları katmadan güvenli olarak paylaşan bir ağdır. Tüketici online kontrat yapıyor ve güvenli bir şekilde ücret ödemesi gerçekleştiriyor. Blockchain teknolojisi, gelen dataları isimsiz olarak işliyor. Bu sistem sayesinde tüketici tek bir veri merkezine bağımlı kalmaktan kurtuluyor. Bu çoklu ağlardan veri gönderimi, verilerin üzerinde oynanmasınında önüne geçmiş oluyor. Böylece çok yaygın olan kilometer sayacı üzerindeki dolandırıcılığı tamamen engellemiş oluyor. Bu sistem devletlerin ekonomisi adına da büyük bir kazanç sağlayacak gözüküyor. Mesela sadece Almanya kilometre sayaçlarının üzerinde oynanması ile 6 milyar Euro zarar etmiştir. Blockchain’in çalışma sistemi, araçlar bir konektör ile km sayacı okumalarını bilgisayarlara yüklenmiş dijital seyir defterine gönderiyor. Araç sahipleri telefonlarına yükledikleri uygulama ile istedikleri anda km verilerini kontrol etme şansına sahip oluyor. Ve araçlarını satarken ellerinde doğru okunmuş ve belgelenmiş kilometre verileri olmuş oluyor. Bu belgelerini internet üzerinden de paylaşabiliyorlar.
Bu yazıya 0 yorum yapılmış.