Yeni çağın yatırım aracı ve geleceğin geçerli tek para birimi olarak görülen kripto para birimlerine her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir.

Litecoin LTC

Yeni çağın yatırım aracı ve geleceğin geçerli tek para birimi olarak görülen kripto para birimlerine her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir. Gün geçtikçe çok daha fazla kullanıcıya ulaşan kripto para dünyasında girdiği ilk günden beri çok dikkat çeken Litecoin eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 7 Ekim 2011'de GitHub üzerinden piyasaya sürülmüş ve 13 Ekim 2011'de ise Litecoin ağı hayata geçirilmiştir. Bitcoin'in arkasındaki Nakamoto bir gölge olarak hayatımızda yer alsa da Charlie Lee onun/ onların tam tersi. 2011'de Bitcoin ile çalışmaya başladıktan hemen sonra Litecoin'i piyasaya süren ve Litecoin'i çıkarmaktaki amacının yeni bir kripto para çıkarmak değil, Bitcoin kodunu öğrenmek olduğunu söyleyen Lee tam bir idealistir.

Bitcoin Core istemcisinin bir çatalı (fork) olarak çıkan Litecoin blok zinciri içinde yeni bir blok oluşturma süresini 2,5 dakikaya kadar azaltır, coin sayısını ve farklı karma algoritmalarını arttırır, değiştirilmiş grafiksel bir arayüze sahiptir.

Diğer altcoinler gibi herhangi bir merkeze sahip olmayan Litecoin çok düşük bir işlem ücreti ile transfer yapılmasına olanak sağlayan açık kaynak kodlu küresel bir ödeme sistemidir.

Litecoin Bitcoin'in çalışma prensibinden ve açık kaynak kodlu yazılımından esinlenerek geliştirilen bir para birimi olarak kullandığı matematik altyapılı teknolojisi ile bu ağı korur. Ayrıca bu teknoloji kullanıcıların kendi paralarını yine kendileri tarafından kontrol edilmesini sağlar. Çok hızlı bir işlem onay süresine yani 2.5 dakikalık bir onay süresine sahip olan Litecoin gelişmiş depolama imkanlarına sahiptir. Kullandığı işlem kanıtlama algoritması "Scrypt" tabanlı olduğu için herhangi bir bilgisayarda bulunan GPU işlemcileriyle kolayca işlenmekte ve yeni coinler üretilebilmektedir.

Litecoin ve Bitcoin arasındaki farklar nelerdir?

Litecoin ile Bitcoin arasındaki en büyük fark blok işleme süresidir. Litecoin ağındaki blok işleme süresi 2,5 dakika iken bu süre Bitcoin'de 10 dakikayı bulmaktadır ve bu yüzden Litecoin Bitcoin'e göre daha hızlı işlem onayı sağlar. Litecoin "Proof of work" olarak adlandırılan çalışma ispatı algoritmasında "Scrypt" kullandığından Litcecoin madenciliği için üretilen FPGA ve ASIC makineleri SHA-2 kullanan Bitcoin'e göre çok daha karışık ve pahalıdır. Ancak Litecoin madencilik algoritması kişisel bilgisayarla bile sürekli olarak madencilik yapabilme olanağı sağlamaktadır. Bu yüzden sert Bitcoin madenciliği taraftarları bile Satoshi Nakamoto hayranı ve Bitcoin destekçisi olan Charlie Lee'nin Litecoin'ine karşı sert bir duruş sergileyememiştir.

Ne kadar Litecoin çıkarılabilecek?

Satoshi Nakamoto’nun oluşturduğu kripto paranın daha hafif ve daha hızlı bir versiyonu olan Litecoin'in ürettiği zaman Charlie Lee işlem hızını 4 katına çıkartırken, çıkarılacak para birimini de 4 katı arttırmıştır. Yani çıkarabilecek Litecoin sayısı 84 milyondur. Büyük ihtimalle bu durum kullanıcıları psikolojik olarak etkileyecek ve küçük alışverişlerde Litecoin kullanma oranı artacaktır.

Litecoin neden bir anda bu kadar çok parladı?

Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle Bitcoin bir anda çok yükseldiği için ve hatta olması gerekenden daha çok değerlendiği için alternatifler arayan birçok kullanıcı Litecoin almaya yönelmiştir. Ayrıca Litecoin birçok diğer altcoine göre çok daha kolay alıp satılabilen bir coindir. Ünlü borsa Coinbase de dahil çok sayıda borsada işlem görmektedir.

Litecoin Charlie Lee tarafından geliştirilirken teknik olarak Bitcoin'e benzer ve olabildiğince basit bir altcoin olarak üretmiştir. Bu sayede Bitcoin güncellemelerine hızlıca entegre olmakta ve açıklarını kısa bir sürede kapatabilmektedir.

Bitcoin hayranı Charlie Lee tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen Litecoin'in geleceği diğer kripto para birimleri gibi belirsiz olsa da Bitcoin güncellemelerine kolay entegre olması, işlem onay hızının 4 kat Bitcoin'e göre fazla olması ve çıkarılacak para sayısının Bitcoin'e göre 4 kat fazla olması Litecoin'in gelecekte de en çok işlem gören ilk 5 para birimden biri olarak kalmasına neden olacağı kesin bir olgudur.

İlgili Makaleler

Bu yazıya 0 yorum yapılmış.

Yorum Gönder